2017. január 15., vasárnap

28. rész - Fűtés klímával

Akárhogy is igyekeztem az ősszel, hogy a házat beburkoljam belülről és megteremtsem benne a fűtést, a tél valahogy gyorsabban ideért, mint gondoltam volna. 

A december hidegebbre sikerült, mint az eddigi években volt. A falakat ugyan rendesen leszigeteltem, de mivel egy-egy részen még befejezetlenül állt a gipszkartonozás, ezért a ház könnyűszerrel hűlhetett ki azokon a pontokon keresztül, ahol a hiányosságok voltak. Ilyen pont volt a nappali sarka, ahol a villanyvezetékezés munkálatai miatt még nem zárhattam le a falat, így ott a külvilág és a nappali között mindössze öt centi kőzetgyapot volt, ami semmit sem ért a beköszönő -20 fokos hidegben. 

A lakószobát persze - a falakban rejlő húsz centis szigetelés segítségével - gond nélkül kifűtöttem, de bizony a ház többi része a kinti tartós hideg miatt alaposan kihűlt. Ha odakint -15 fok volt, akkor odabent 5. Ezen csak az segített, ha néha-néha kisütött a Nap, mert akkor a napsugaraknak (és a hatalmas ablakoknak) köszönhetően 11 fok körül állt meg a hőmérséklet a házban. Nem volt kellemes dolgozni ilyen hidegben, de szerencsére a munka olyannyira kimelegített, hogy végül egész jól hozzászoktam.

Januárban egy-egy nap kivételével mindvégig -5 és -12 fok között ingadozott a hőmérséklet, ezért sürgetővé vált, hogy mielőbb megoldódjon a fűtési problémám, hiszen amíg nem jön a házba a meleg, addig például a laminált padlót sem rakhatom le (azt ugyanis a hőtágulás miatt 18 fok alatt nem javasolják). 

A kályhát ugyan már január első munkanapján megrendeltem, de mivel azt Lengyelországból szállítják, ezért az három héttel a megrendelés után volt várható. Hozzáteszem, hogy a kályha megérkezése után még a kéményt is fel kell építenem valahogy, vagyis hiába érkezik meg a kályha, azt azonnal nem tudom még beüzemelni. 

Mit lehet ilyenkor tenni? Begubózni a paplan alá és várni a tavaszt?
Egy frászt...

Édesapámék végül megszántak, s karácsonyi ajándékként kaptam tőlük egy kis pénzt, hogy vegyek magamnak egy klímát (a pénzt elfogadtam, de ígéretet adtam rá, hogy mielőbb megadom). Mivel az egyik öcsém már hónapok óta klímával fűti a lakását és maximálisan meg van vele elégedve, valamint Édesapám is azzal fűti a panzióját és őt is megelégedéssel tölti el a hatékonysága, ezért az első kézből jövő pozitív vélemények miatt végül magam is rábólintottam a klímafűtésre.

A klímáról mindenkinek az energiapazarlás és a magas rezsiköltségek jutnak az eszébe, de miután utánajártam, hogy ez mégis micsoda, hamarosan beláttam, hogy egy meglehetősen jó fűtési megoldásról van szó.

Megjegyzem, hogy a kályháról sem mondtam le, mert úgy vélem, hogy egy házban legalább két fűtésnek kell lennie, emellett pedig áramszünet esetén is jól jön a fatüzelés.

Mit kell tudni a klímáról? Lássuk:

"Az inverteres klímaberendezések 1 kW villamos áramból, kb 4-5, de akár 6 kW-os fűtési energiát képesek produkálni. Ezek a berendezések, nem ritkán AA energiaosztályba tartoznak. A mai klímaberendezések sok helyen már teljesen átvették a fűtés irányítását gazdaságosabb, költséghatékonyabb tulajdonságai miatt. Nagyon sok hétvégi házban, melléképületekben próbálták ki eleinte, napjainkban a klímák fűtési funkcióját irodaházakban, plázákban, családi házakban is alkalmazzák.

A klímaberendezés beltéri egységéből távozó meleg levegő (45-53 Cº) sokkal hamarabb komfort érzetet biztosít a szobában tartózkodó emberek számára, mint a radiátoros fűtőtestek vagy akár a padlófűtés. A klíma fűtéskor való használata során a beltéri egység 3 fordulatszámon képes működni, így gyorsan elárasztja a szobát a meleg levegő nagy fordulatszám esetén. Egy egyszerű példaként az emberek nagy többsége napközben dolgozik, és a termosztát hőmérsékletét munkába indulás előtt lecsökkenti, hogy napközben feleslegesen a kazán ne fogyasszon sok gázt. Hazaérve pedig magasabbra állítja. Ilyenkor jön jól a klíma, amikor csak 3-5 Cº szeretnénk melegebbet a szobában, de azt gyorsan. A radiátorok, vagy padlófűtésnek ilyenkor kell kb. 2-3 óra amíg átmelegedés után hőt ad le. A klímával való fűtés rásegítés ilyenkor sokkal gyorsabb és gazdaságosabb is. Napjainkban az ember lefekvés előtt sajnos csak kb. 4 órát tartózkodik otthon. E 4 óra miatt nem érdemes a gázt feleslegesen pocsékolni, ilyenkor jó ha van klíma fűtési funkciója, melynek üzemeltetése havi szinten csak 2-3 ezer Ft-ba kerül, még ha ugyanezt a folyamatot kazános rendszerrel szeretnénk elérni, akkor 10 vagy 15 ezer Ft-ba kerülne.

Nézzük a másik igen jelentős előnyt a leadott teljesítmény hatékonyságát. Azt kevesen tudják, hogy mikor egy 3,5kW-os vagy 5,2kW-os klímáról beszélünk, akkor ezek a számok a leadott teljesítményre vonatkoznak. A felvett teljesítménye a klíma fűtéskor való használatakor teljesen más.

Egy 3,5 kW-os klímaberendezés villamos hálózatból felvett teljesítménye (fogyasztása) kb.: átlagosan 0,8 kW/h és 1,1 kW/h között mozog, ami igaz mind a két üzem módnál tehát hűtésnél is és fűtésnél is. Ugyanannyit fogyaszt a klíma mint egy hajszárító. 1 kW/h áram fogyasztói ára: 42 Ft (óránként). Egy korszerű inverteres szabályzású klíma berendezés még kevesebb energia felhasználásával is képes rendkívül hatékonyan működni. De általában véve a fent leírt adatok igazak. A számokból is tisztán látszik, hogy a felvett energia kb. 3, 4 vagy 5-szörösét tudjuk kinyerni a klíma berendezéssel ezt a rendkívüli hatékonyságot a legmodernebb gáz készülékek sem mondhatják el magukról".

Ez mind csupa jó, nem igaz? 

Mivel a klímafűtésre sikeresen rábeszéltek, ezért utána jártam, hogy mely klímákat ajánlják a szakik. Öcsém szerelője végül a Mitsubishit ajánlotta mondván, hogy az elmúlt években azt eddig még sosem kellett javítania.

Ezek után már csak azt kellett eldöntenem, hogy mekkora teljesítményűre van szükségem, így tehát osztottam-szoroztam, míg végül az 5kW-os inverteres klímára esett a választásom (korábban a 3,5kW-os klíma jött szóba, de az a leírások szerint nem fűtötte volna ki (vagy csak nehézkesen) a közel 70 m2-nyi konyha-étkező-nappali háromszöget). 

Lássuk a terméket:

Mitsubishi MSZ-HJ50VA

- Econo Cool funkció 
- Be-/kikapcsolási időzítő 
- I-SAVE funkció 
- Silent funkció 
- Kihűlés védelem 10°C alatt 
- Vízszintes Swing 
- Automatikus szellőző vezérlés 
- Katekin ( szagtalanító) szűrő 
- Téli szabályozás -10 °C-ig 
- Hőszivattyús üzemeltetés az energia takarékos fűtésért 
- Quick Clean Body az egyszerű tisztításért 
- Automatikus újraindulás áramkimaradás után 

Tulajdonságok: 

Hűtőteljesítmény 5,0 kW 
Fűtőteljesítmény 6,5 kW 
Energia felvétel hűtés 1,6 kW 
Energia felvétel fűtés 1,5 kW 
Energia osztály hűtés A+ 
Energia osztály fűtés A+++ 
SEER 6,0 
SCOP 5,5 
Szín fehér 
Beltéri egység mérete Ma x Szé x Mé  290 x 799 x 232 mm 
Kültéri egység mérete Ma x Szé x Mé  550 x 800 x 285 mm 
Beltéri egység súlya 9 kg 
Kültéri egység súlya 36 kg 
Hangnyomás beltéri egység 27 - 45 db (A) 
Hangnyomás kültéri egység 51 db (A) 
Működési tartomány hűtés -15°C - 46°C között 
Működési tartomány fűtés -10°C - 24°C között 
Csőhossz maximum 30 m 
Szintkülönbség maximum 15 m 
Csőméret folyadék oldal 6 mm 
Csőméret gáz oldal 12,7 mm 
Hűtőközeg R 410-A 

3 év Garancia

Tehát ennyit kell tudni a klímáról. A továbbiakban azt kellett jó alaposan eldönteni, hogy hová kerüljön a beltéri, és hová kerüljön a kültéri egység. Lehetőleg minél közelebb egymáshoz, hogy ne kelljen elcsúfítani a házat a csővezetékekkel. 

Három pont jöhetett számításba: 
1, a konyhába, 
2, a bejárati ajtó fölé,
3, a nappaliba.

Az utóbbi két esetben a kültéri egység elrontotta volna a ház kert felőli homlokzatainak látványát, míg a konyhába téve csak a hátsó homlokzaton éktelenkedett volna, ahol viszont egyáltalán nem járok. Ez az utca felé néz ugyan, de nyáron a két és fél méter magas sövény miatt nem látszik. 

Rövid egyeztetés után a klímaszerelő megérkezett, s nekilátott a munkának (a kupit ne nézze senki, mert egyelőre még a polcok hiányában nem tudom elhelyezni sehová a cuccaimat):

Első lépésben a kondenzációs folyadék csővezetékeinek a helyét fúrta ki

Második lépésben bejelölte a beltéri egység felfogatási pontjait

Harmadikként rögzítésre került a rögzítőpanel

Negyedikként átfúrta a lambériát is

Ötödikként átdugta a falon a vezetékeket (két csővezeték, egy villanyvezeték)

Hatodik lépésben helyére illesztette a beltéri egységet, majd bekötötte az elektromos kábelt (ezzel együtt a konnektort is a helyére rakta, amely a sütő fölötti szagelszívó tápellátását is biztosítja majd a későbbiekben)

Ezután helyére került a kültéri egység is

A munkafolyamat mindössze 3 órát vett igénybe, vagyis elmondható, hogy gyakorlatilag ennyi idő alatt fűtést lehetett varázsolni egy fűtés nélküli házba.

Megjegyzem, hogy a hűtő-fűtő klíma - szerintem - közel egymillióval növelte a ház értékét,. Ezt egyelőre még nem tudom megmondani pontosan, mindenesetre az esetleges eladásnál mindenképp jól mutat majd a hirdetésekben, hogy a ház klímával ellátott. 

A tesztről:

A klíma bekapcsolása után közel 8 percet kellett várni a rendszerre, mire az magához tért és a hőcserélés folyamata beindult. Még nem nagyon volt időm a működését tanulmányozni, de annyit azért elmondhatok, hogy a benti plusz 5 fokból fél óra múltán csinált 16-ot. Ennyire állítottam be ugyanis a hőmérsékletet, amit négyes fokozaton ért el. A fél óra azért tűnhet soknak, mert e bejegyzés elején sokkal rövidebb időről teszek említést, viszont jó ha tudjuk, hogy fél óra alatt a bútorokat is felfűtötte és a legeldugottabb zúgok is 16 fokosak voltak, tehát a klíma tényleg 16 fokot csinált és nem csak ott, ahová épp a levegőt fújta. Ezután a teljesítményét négyesről egyes fokozatba kapcsoltam, miáltal a szerkezet leállt, s ezután csak kétóránként kapcsolt be a hőmérsékletet megtartandó. A klíma maximum 27 fokra fűti fel a lakást (és -17 fok külső hőmérsékletig működik rendesen), de azt hiszem ennél nem is kell több. 

Az est folyamán a kültéri egység hangja csak annyira volt hallható, mintha egy autó állna járó motorral az elnéptelenedett utcán (amit bentről hallok), vagyis egyáltalán nem volt zavaró. Nem tudom hányszor kapcsolt be a klíma reggelig, de mikor kimentem a szobából, kifejezetten jó idő volt. A hőmérő pontosan 16 fokot mutatott, ami a benti munkálatokhoz (festés, padlóburkolás) tökéletes.

Hogy a klíma mennyire lesz hatékony, majd kiderül a közeljövőben, amiről alkalomadtán még beszámolok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése