2016. július 2., szombat

14. rész - Aljzat építés

Hosszú-hosszú várakozás után, július 13-án végre nekiállhattunk a házépítésnek.


Hónapok óta vártam a telek belterületbe vonását, majd miután ez megtörtént, újabb két hét telt el addig, amíg végre beadhattuk a terveket. Csak ezután tizenöt nappal kezdhettük el az építkezést, amelyre viszont egy hetet még rá kellett hagyni, hogy a méretes fagerendákat egy közeli fatelep beszerezze és legyártsa.

Tehát, nem ment egyről a kettőre az építkezés megkezdése, és gyakorlatilag három hónapnyi időm kárba veszett a tilitoli aktakukac munkák miatt. Hónapokon keresztül nem egy leányálom várakozni, főleg amiatt, hogy minden feltétel adott volt a házépítéshez: pénz, szakemberek és jó idő, de mégis tétlenségre voltam ítélve.

De ennek vége; 12-én elkezdődött a munka...

(Az e-napló megnyitása sem volt valami egyszerű: a bejelentkezés után a rendszer lefagyott és nem engedte felvinni az adatokat. Csak többszöri próbálkozásra, a nap végén tudtam csatlakozni az adatlapomhoz, amire viszont nem tudtam feltölteni egy bizonyos dokumentumot. Végül a tervezőmet kértem meg rá, hogy töltsön fel mindent)

Az első építőanyag kupac reggel 9-re érkezett meg. Ez tulajdonképpen a faházam aljzatának elemeit jelentette: 
4 darab 20x20-as, 8 méteres gerendát,
4 darab 20x20-as, 7 méteres gerendát,
4 darab 20x20-as, 5 méteres gerendát,
2 darab 20X20-as, 4 méteres gerendát,
18 darab 5X15-ös, 5 méteres pallót,
9 darab 5X15-ös, 6 méteres pallót,
15 darab 10X15-ös, 7 méteres szarufát,
100 m2 Dörken-lemezt, 4 tekercs kátránypapírt, kengyelt és szeget tartalmazott 
425.000 forint értékben.


Az első fuvar

A lepakolás után a kivitelező mester és emberei nekiálltak a kazettarendszer kialakításának. Ezt a már meglévő zúzalékkő ágyásra és az azon elterített járdalapokra tették.


A ház alapja

A 20X20-as, 7 és 8 méteres gerendák elhelyezése és csapolása

A sarkok illesztése

Mivel a 13 méter hosszú fagerenda arányaiban mérve túlontúl drága lett volna, ezért a 13 méteres falszakaszt két darab 7 méteres gerendából illesztettük össze.

A hosszabbik, 13 méteres fal illesztése

Délutánra elkészült a kazettás rendszer külső része, majd másnap következett a belső részek kialakítása is, amellyel párhuzamosan alakítottuk ki a vizes blokk lefolyórendszerét.


A külső keret és a vizes blokk lefolyócsövei

A kazettarendszer elkészülte után az egészet lekentem fáradt motorolajjal, amely megvédi a fát a nedvességtől és a kártevőktől. Ez eleinte förtelmesen büdös volt, de miután megszáradt és a fa beitta, semmit sem lehetett belőle érezni. 

Sokan az olvasóim közül talán megbotránkoznak ezen, de úgy vélem, hogy semmivel sem "károsabb", mint a hagyományos pácok vagy lazúrok, amit méreg drágán kínálnak a boltok. Ráadásul a fa villanyoszlopokat is ezzel (illetve gépolajjal) itatták át anno, s 25-30-35 év távlatából is elmondható, hogy hatásosak voltak, mert ezen oszlopok - ahol nem cserélték azt le betonoszlopra - még mindig állnak. A fáradt motorolaj belediffundálódik a faanyagba és az sem vizet, sem semmilyen más folyadékot nem fog magába szívni.

Egy honlapon az alábbi szöveget találtam: "Az olaj és a kátránymáz megvédi ugyan a fa fölszínét a légköri behatások ellen, a fába azonban be nem hatol s az esetleg ott rekedt nedvesség és gombacsírák bomlasztó hatását meg nem akadályozza. Azért oly esetekben, amidőn azt akarják, hogy a védőmáz a fa pórusaiba is behatoljon, a fát olvasztott zsírba, paraffinba, gyantába vagy aszfaltba mártják". 

Mivel a házam nem betonra, hanem tömörített murvaágyásra kerül, ezért úgy vélem, a talajpára ellen a motorolajjal való kezelés a legbiztosabb megoldás.


A kazettarendszernek csak a belső felére került motorolaj

A kenés után lefektettük a Dörken-lemezt is, amit hozzászögeltünk a fához. Itt volt egy kis nézeteltérésem a kivitelezővel: magam úgy képzeltem el, hogy a Dörken-lemez teljesen beteríti az alapozást, s erre kerül majd rá a faház, erre a melósok a lemezt a kazettás rendszer blokkjaiba helyezték bele, rést hagyva a feláramló pára számára. A kivitelező szerint nem kell a pára felől aggódnom, mert az csak annyira lesz jelen a ház alatt, mint amennyi a levegőben amúgy is van, s mivel a gerendákat jó alaposan lekentem a motorolajjal, szinte esélye sincs, hogy kikezdje a fát. Máskülönben pedig a lemez "púpjai" miatt a gerendák odébb csúszhatnak, s nem préselnék azt le egyenletesen. Ez utóbbival nem értettem egyet, de már nem lehetett vele mit kezdeni, mert amikor a lemezt ők lerakták, magam épp az építőanyag után kajtattam, s így nem mondhattam nekik nemet. Mindegy. Egyébként pedig úgy vélem, hogy a pára szerintem se fog gondot okozni, mert ekkora felületen szárazabb lesz a levegő, mint ami a ház körül van.

Közben megjött az újabb építőanyag szállítmány:
125 darab 2,5X12-es, 5 méteres deszka,
31 darab 2,5X12-es , 6 méteres deszka, valamint
120 darab kengyel és 100 m2 10 centis Paroc kőzetgyapot szigetelés.
Mindez 296.000 forintba került.
(ebben az előző és a mostani szállítási díj, valamint a fa impregnálása is benne foglaltatott)

Mivel estére esőt mondtak a meteorológusok, ezért a munkát a bordázat kialakítása közben abba kellett hagyni. Az ég beborult, mi pedig gyorsan letakartuk az aljzatot fóliával.


Középre sajnos nem jutott, pedig a csomagolás szerint 
a takarófólia 100 m2 felületű volt

Az eső pedig két napon át esett...

A fólia ugyan ellenállt a víznek, de a szabadon álló rész teljesen elázott. A Dörken-lemez olyan hatékonyan tartotta vissza a vizet, hogy egy kisebb kacsaúsztató alakult ki a blokkokban.



A harmadik napon sikerült felvinni az e-naplóba a kivitelező adatait is, majd bevittem egy "aláíró lap" nevezetű lapot az Építésügyi Hatóságnak, amit korábban az építészemtől kértek. Közben folytatódott a munka is: amíg beszereztem némi szeget és fóliát, a banda felszedte a fóliát, kimerte a vizet az elázott blokkokból, majd elkezdték a szerkezet szigetelését és bedeszkázását.


A szigetelőanyagok betömködve

A képeken nem látni, de került belőle a bordázat alá is

A fürdőszoba lefolyói: WC, fürdőkád és mosdó

A Nap hét ágra sütött és érezni lehetett az elmúlt napok csapadékának kipárolgását. Jó lett volna, ha a murvát hagyjuk pár napig száradni, de nem volt rá idő. Muszáj volt haladnunk a munkával, mert még messze a kulcsrakész állapot. 

A deszkázáshoz nagyjából 25 kiló 80-as szeg ment el, és kábé 3 óra alatt végeztek vele a srácok. 


Az elején...

...és a végén

A fürdőszoba lefolyócsövei
(a fürdőkádét kihagyták - amit javítani kell)

Az aljzat kialakítása gyakorlatilag megtörtént. Holnapra várom a falazat anyagát, amely nem csak mennyiségben, de költségekben is rengeteg lesz. 

Az aljat összesen 834.695 forintba került.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése