2016. február 10., szerda

11. rész - Az ivóvíz kérdése

A pilisvörösvári építési szabályzat előírja, hogy akkor adható ki építési engedély, ha ahhoz csatolom a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Közműnyilatkozatát. Az igaz, hogy mára már nem kell építési engedély egy ház felépítéséhez, hiszen csak tervbeadási kötelezettséget ír elő az Állam, viszont a későbbi lakhatási engedély megadásához vezetékes ivóvízre van szükség, amit viszont a fentebb már említett Közműnyilatkozattal tudok megigényelni.

Igen ám, de ahogy nemrég utánajártam a dolgoknak, az utcánkban egyáltalán nincs vezetékes ivóvíz, holott az Építésügyi Hatóságnál korábban ezt nyilatkozták - szóban. És ugye itt jön elő a mondás, miszerint "a szó elszáll, az írás megmarad", tehát a telekvásárlás előtt nyilatkoztatni kellett volna a hatóságot, vajon van e víz az utcában és az milyen területet érint.

Egy ingatlanos és egy lakó is azt mondta ezen kívül, hogy az utcában egy szakaszon már van vezetékes víz, ezért magabiztosan vágtam bele a telekvásárlásba, mert az elmondások alapján vélni lehetett, hogy a víz a telkem sarkáig ér. Ezt erősítette meg a Hivatal is. 

A Vízmű térképe viszont mást mond:

Kékkel a vízvezeték, pirossal a telek

A lakhatási engedély megadása ugyebár a vezetékes víz megléte, ezért kézenfekvő, hogy a 4 év építési engedély lejárta előtt beköttetem a vizet a házba. A Vízmű szerint viszont a kivitelezés költségeit a lakóknak kell állnia, amely egy személyre lebontva nagyjából 2 és fél millió forintba kerülne.

Horror!

Mit is ír a 1995. évi LVII. törvény a vízgazdálkodásról?

"7. § (1)40 Az állami tulajdonban lévő, valamint a 6/A. § szerint állami üzemeltetésbe és fenntartásba kerülő vizek és vízilétesítmények üzemeltetésének és fenntartásának költségeit - a 9. és 10. §-ban foglaltakra is figyelemmel - a közérdek mértékéig a központi költségvetés útján kell biztosítani.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt feladat:
a) a vízbázisvédelem ellátása, a vízkészletek átcsoportosítását szolgáló vízelosztó rendszerek - ideértve a csatornákat is - létesítése, fenntartása és üzemeltetése, továbbá a többes rendeltetésű rendszerek fenntartása és üzemeltetése;
(...)
f) a belvízelvezető művek (így például a belvízcsatornák, szivattyútelepek, belvíztározók) létesítése, fenntartása, bővítése, a belvízvédekezés irányítása és végrehajtása;
(...)"

Tehát elmondható, hogy az Önkormányzat kötelessége nekem az ivóvíz biztosítása. Mikor a Vízmű munkatársának ezt elmondtam, az a következőt válaszolta: - Csak akkor, ha a szóban forgó terület belterületbe tartozik. 

Valóban így van, de a telkem jelenleg átsorolás alatt áll, tehát elviekben már az, vagyis belterületi ingatlan.

Nézzük meg, hogy mit mond a vízbekötésről a 2011. évi CCIX. törvény?

"Értelmező rendelkezések a 2. § alkalmazásában:

24. pont: víziközmű-szolgáltatás: a közműves ivóvízellátás az ahhoz kapcsolódó tűzivíz biztosítással, továbbá a közműves szennyvízelvezetés és -tisztítás, ide értve az egyesített rendszerű csapadékvíz-elvezetést is, mely tevékenységek által megnyilvánuló szolgáltatások közül az egyiket, vagy mindkettőt a víziközmű-szolgáltató a felhasználó részére közszolgáltatási jogviszony keretében nyújtja.

9. § (1) A közigazgatási területén lévő felhasználási helyekre és az azokat közvetlenül ellátó víziközmű-rendszerre nézve a (2) és (3) bekezdésben foglalt eltérésekkel a települési önkormányzatot illetik az ellátásért felelős jogai és terhelik annak kötelezettségei.

(2) Az államot illetik az ellátásért felelős jogai és terhelik annak kötelezettségei, amennyiben rajta kívül önkormányzatnak tulajdonjoga a víziközmű-rendszeren nem áll fenn. Az állam tulajdonosi képviselője jár el az ellátásért felelősök képviseletében, ha a víziközmű-rendszeren az állam a közművagyon érték legalább 50%-a felett tulajdonjoggal rendelkezik.

(3) Ha a víziközmű-rendszeren több ellátásért felelős is tulajdonnal rendelkezik, és a (2) bekezdés nem alkalmazható, akkor az érintettek közössége a víziközmű-rendszerrel kapcsolatban e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és kötelezettségek teljesítése érdekében - közös megegyezéssel, írásos megállapodás formájában - maguk közül jelöli ki a képviseletében eljáró ellátásért felelőst. Kijelölés hiányában az ellátásért felelősök közössége képviseletében, a legnagyobb lakosságszámmal rendelkező önkormányzat, egyenlő lakosságszám esetében pedig a Hivatal által kijelölt önkormányzat jár el.

(...)

10. § (1) A víziközmű-fejlesztés megvalósításáról - ha e törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik - az ellátásért felelős gondoskodik".

Ennek tükrében elmondható, hogy az Önkormányzat vagy az Állam kötelessége biztosítani számomra az ivóvízellátást (főleg, ha erre maga az Önkormányzat kötelez). Mit is ír erről a törvény?

"55. §114 (1) Az ingatlan tulajdonosa - ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik - köteles az ingatlant a víziközmű-rendszerbe beköttetni és a víziközmű-szolgáltatást igénybe venni, ha
a) az ingatlant határoló közterületen olyan, a közműves ivóvízellátás vagy a közműves szennyvízelvezetés és -tisztítás biztosítását szolgáló víziközmű-rendszer helyezkedik el, amihez ivóvíz-bekötővezeték vagy szennyvíz-bekötővezeték és azok műtárgyai kiépítésével közvetlenül csatlakozni lehet (az esetemben nem lehet, tehát nem kötelezhetnek rá), és
b) az ingatlanon felépített épületre használatbavételi vagy fennmaradási engedélyt adott, továbbá a használatbavételt tudomásul vette az építésügyi hatóság vagy az erre irányuló eljárás folyamatban van.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségre az ingatlan tulajdonosát mindkét víziközmű-szolgáltatási ágazat vonatkozásában felszólíthatja a víziközmű-szolgáltató. A kötelezettséget az írásbeli felszólítás kézhezvételétől számított egy éven belül teljesíti az ingatlan tulajdonosa. Közös tulajdonú ingatlan esetében a kötelezettség a tulajdonostársakat egyetemlegesen terheli (ez csak akkor valósítható meg, ha - mint feljebb olvasható - közvetlen rácsatlakozási lehetőségem van).

(3) Ha az ingatlan tulajdonosa a bekötés valamennyi műszaki előfeltételét teljesítette, a víziközmű-szolgáltató az ingatlan víziközmű-rendszerhez történő csatlakoztatását és a közszolgáltatási szerződés létrejöttét nem tagadhatja meg.

(4) Ha az ingatlan tulajdonosa az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségét a (2) bekezdésben meghatározott határidőben nem teljesíti, a víziközmű-szolgáltató kérelmére a tulajdonost a járási hivatal kötelezi az ingatlan beköttetésére. A járási hivatal eljárása igazgatási szolgáltatási díjfizetési kötelezettséget nem von maga után.

(5) A víziközmű-szolgáltató a (4) bekezdés szerint előterjesztett kérelmében
a) közli az érintett ingatlan helyrajzi számát és címét,
b) ismerteti az (1) bekezdés a) pontjában rögzített feltételek fennállását,
c) rögzíti a (2) bekezdés szerint előírt kötelezettség elmaradásának tényét és
d) javaslatot tesz a bekötés legkisebb költséggel együtt járó műszaki megvalósítási módjára és a kötelezés teljesítésének határidejére.

(6) Adott ingatlan tekintetében mentesül a tulajdonos
a) az ivóvíz-törzshálózatra történő bekötési kötelezettség alól, ha az ingatlan vízellátása a vízügyi hatóság által engedélyezett és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 1. számú melléklet 26. pont b) alpontjában meghatározott saját célú vízilétesítményből biztosított (azaz beépítésre kerül a házamba egy házi vízmű, amely a fúrt kutamból szívja a talajvizet),
b) a szennyvízelvető rendszerre történő bekötési kötelezettség alól, ha az ingatlanon keletkező szennyvíz elvezetése, tisztítása és ártalommentes elhelyezése vagy hasznosítása a vízügyi hatóság által engedélyezett és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 1. számú melléklet 26. pont b) alpontjában meghatározott saját célú vízilétesítménnyel biztosított vagy az ingatlanon keletkező szennyvíz tisztítása az építésügyi hatóság által engedélyezett egyedi szennyvízkezelő berendezéssel megoldott vagy az ezen engedélyek megszerzésére vonatkozó kérelmet a (2) bekezdés szerinti felszólítást megelőzően az ingatlan tulajdonosa vagy jogcímes használója előterjesztette (vagyis, ha megfelelő szennyvíztározóval rendelkezem).

(7) A járási hivatal a víziközmű-szolgáltató (4) bekezdés szerint előterjesztett kérelmét elutasíthatja, ha az eset összes körülményére tekintettel a tulajdonostól nem várható el, hogy a kötelezésnek eleget tegyen. E körben a járási hivatal mérlegeli, hogy
a) az ingatlan használata víziközmű-szolgáltatás hiányában biztosított-e,
b) víziközmű-szolgáltatás hiányában fennáll-e a felszíni és felszín alatti vizek állapotának, valamint a földtani közegnek a közvetlen veszélyeztetése, vagy
c) a kérelem előterjesztése időpontjában van-e az ellátásért felelősnek vagy a víziközmű-szolgáltatónak jogszabályban vagy szerződésben előírt teljesítetlen kötelezettsége víziközmű-rendszerhez történő csatlakozási arány vonatkozásában.

(8) A feltárt tényállás összes körülményére tekintettel a járási hivatal kötelezés kibocsátása vagy kérelem elutasítása helyett az ingatlan tulajdonosával hatósági szerződésben is megállapodhat a bekötés megvalósításáról.

(9) Az állam mint tulajdonos az (1) és (2) bekezdés szerinti kötelezettségek, továbbá a felhasználó díjtartozása vonatkozásában felmerülő mögöttes felelősség alól mentesül a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. által a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvény alapján megvásárolt lakóingatlanok esetében".

Tehát elmondható, hogy az Önkormányzat akkor is köteles megadni számomra a lakhatási engedélyt, ha az utcában történetesen nincsen vezetékes ivóvíz.

A tény az, hogy a telken rengeteg víz van, amit kútból, házi vízmű segítségével tudok majd a házba betáplálni. A mosogatás, fürdés és WC-használat ebből biztosítva lesz, amelynek végtermékét egy zárt falú, műanyag tartályban gyűjtöm össze. Az összegyűlt szennyvizet végül szippantós kocsival vitetem el, tehát a szennyvíz sorsa is megoldottá válik ezzel. 

A talajvíz bevizsgálása után kiderülhet, hogy a vizem mennyire iható. Ha netán nem, akkor az ivóvizet palackos vízzel fogom biztosítani magamnak és a családomnak.

Úgy érzem, hogy a hatályos törvények ellenére mégsem lesz könnyű menet a lakhatási engedély megszerzése, úgyhogy minderről majd egy későbbi posztban számolok be.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése